In het slaaplab
Hedendaags onderzoek naar slaap
Op 24 mei 2024 vond het voorjaarsymposium van de Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waakonderzoek (NSWO) en Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) plaats bij het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging in Nijmegen. Wij waren erbij. De nieuwste bevindingen op het gebied van slaapwetenschap werden vandaag gepresenteerd. Van onderzoek naar slaap problemen bij het Usher syndroom in zebravisjes, tot het bekijken van “brain clearance” per slaapfase, tot 100 jaar dromenonderzoek. Mega interessant en een verrijking van onze Sleepmasters’ kennis!
Een exclusief kijkje achter de schermen
Cyntha Bogaart werd uitgenodigd in de Hexmaze van de Radboud Universiteit om een exclusief kijkje te nemen bij het onderzoek naar slaap en (o.a.) geheugen dat hier gaande is.
Lisa Genzel & Cyntha Bogaart
“Wat een bijzondere ervaring om hier een kijkje achter de schermen te mogen nemen! Dit is ’s werelds grootste Hexmaze (“rattendoolhof”), helemaal ingericht om onderzoek te doen naar het gedrag van ratten. De ratjes worden gemonitord als ze slapen en ze leren bijvoorbeeld waar in de Hexmaze eten te halen is.”
Zo kunnen de onderzoekers met behulp van onder andere video registratie allerlei data verzamelen om beter te begrijpen wat er gebeurt tijdens de slaap en welke effecten dit heeft op onder andere het geheugen overdag.
Wat we leren van ratten
Slaap is niet zomaar belangrijk voor ons geheugen, tijdens de slaap vinden hersen”ripples” plaats die essentieel zijn voor ons semantische geheugen, ons begrip. Wanneer we overdag nieuwe dingen leren, ontstaan in de slaap meer “ripples” die zorgen dat de informatie wordt opgeslagen. Zo bouwen we schema’s van waaruit we de wereld begrijpen. Vooral nieuwe informatie, die past binnen onze schema’s, wordt ’s nachts opgeslagen en geïntegreerd.
💡Kortom: wanneer wij cliënten behandelen voor bijvoorbeeld angst, depressie of PTSS, helpt het om stapsgewijs nieuwe informatie aan te bieden die niet al te veel afwijkt van bestaande schema’s, om die schema’s te herschrijven.
💡En! Je kunt je afvragen of behandeling zonder kwalitatieve slaap wel beklijft.
Onderschat dus niet het inmense effect van slaap op je behandeling. Slaap kan in enkele sessies zeer effectief behandeld worden. Niet mee wachten dus!
Leer ook de kunst van slaap door je eigen slaap aan te pakken, door jezelf op te leiden of door een van onze workshops te boeken.